Nieuw in de RC Truck hobby wat heb ik nodig om te beginnen?

Het beginnen met de truck modelbouw hobby.

Veelal wordt de vraag gesteld van wat heb ik nu nodig om mijn eigen truck te bouwen en te rijden. Vaak is een prijs roepen al erg lastig door het grote prijs verschil in trucks. Maar een gehele lijst maken met overzicht lukt ook lang niet altijd. Ooit heb ik al eens een oud artikel geschreven hierover. Echter doordat prijzen zo snel veranderen is het lastig om een up to date lijst bij te houden.
Daardoor zijn de prijzen hieronder als richtprijs te gebruiken.

In de modelbouw heb je eigenlijk 3 groepen waarin je 99% kan verdelen van de spullen. De beginner zal vooral met de eerste 2 te maken krijgen.
-De absolute basis voor een modeltruck
-De meest gebruikte configuratie met alle belangrijke functies en mogelijkheden
-De modelbouwer die het beste van het beste wilt en verder gaat dan geluid en verlichting (hydrauliek, kranen, etc).

In dit verhaal ga ik dan ook alleen uitgebreid in op de eerste 2. Als beginner adviseer ik de 3de categorie nog even te laten liggen als je nog geen ervaring hebt met de truck modelbouw.
Het grote verschil tussen de eerste twee groepen is vooral hoeveel functies je op het model wilt plaatsen en hoeveel mogelijkheden je wilt. Met een klein budget kun je ook een truck rijdend maken. Maar wil je al geluid verlichting en andere opties dan lopen de kosten vaak al snel op.

Modeltrucks komen met verschillende prijskaartjes, verreweg het meest populair zijn de Tamiya Trucks.
Deze trucks zijn betaalbaar en onderdelen en accessoires zijn volop verkrijgbaar. Wedico begint steeds meer markt te verliezen mede door hun hogere prijs en Robbe is helaas gestopt met de productie van trucks. In het hogere segment is er nog Scale-art maar hiervan lopen de prijzen erg hard op. Wat de laatste jaren hard op komt is het zelf ombouwen van Bruder modellen naar een rijdende truck maar hier is wel al wat handigheid en ervaring in nodig. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe merken zoals Lesu en Scaleclub met zeer hoogwaardige schaalmodellen. Persoonlijk adviseer ik mensen dan ook met een Tamiya bouwdoos te beginnen. De handleidingen zijn duidelijk en helpen stapsgewijs door het hele bouwproces heen.

De absolute basis voor een modeltruck.
Om te beginnen met een truck heeft u natuurlijk allereerst een truck nodig. Zoals hierboven vermeld zijn de tamiya trucks het meest populair.
Prijzen lopen uiteen van €299,- tot €519,- afhankelijk van het model en uitvoering. De meest populaire trucks worden hieronder vermeld maar er zijn er nog veel meer.
-Tamiya Scania R470
-Tamiya Scania R620
-Tamiya Mercedes Actros 3363
-Tamiya MAN TGX 18.540
-Tamiya Grand Hauler
Overige trucks

Naast de truck heeft u de volgende onderdelen nodig. Zelf adviseren wij niet om echt te beknibbelen op de besturing want uiteindelijk geeft dit je de controle over je model.
En wat je nu bespaart ben je vaak later weer dubbel kwijt aan andere spullen omdat het toch net te weinig bleek.
Als zender adviseren wij om gelijk de stap te maken naar de 2.4Ghz dit is zeker op evenementen en bij grote rij dagen belangrijk want de 40Mhz is beperkt.
Een prima zender die ook nog goed betaalbaar is. Is de Carson Reflex deze zender heeft 6 kanalen en is verder heel erg basis uitgerust waardoor het een eenvoudige zender is om te bedienen. Daarnaast is er tegenwoordig ook een Carson Reflex stick 14 kanaals versie die u in combinatie met de beier meer mogelijkheden geeft.
Met de prijs zit het bij deze zender ook wel goed. Enige echte nadeel is dat er AA batterijen ingaan en deze zender ondersteunt geen multi modules. Maar dit hoeft geen probleem te zijn voor uw model.
-Carson Reflex 2.4Ghz 6 Kanaals
-Carson Reflex 2.4Ghz 14 Kanaals

Een regelaar zorgt ervoor dat uw model voor en achteruit kan. Een prima basis regelaar is de Graupner Speed Profi 40R.
Deze regelaar heeft een zeer prettige regel gedrag wat uw truck zeer ten goede komt. Een alternatief is een CTI Thor maar uit ervaring blijkt vaak dat deze CTI regelaars toch net te licht zijn voor een volledige truck met trailer. Om het rijgedrag nog verder te verbeteren is het verstandig om de standaard (veelste snelle) motor te vervangen door een zogenaamde truck motor.
Deze truck motoren lopen uiteen van €10,95 tot €34,95 maar de versie van €10,95 voldoet prima in 99% van de gevallen. De veelal duurdere motoren bieden weinig tot geen meerwaarde zeker in verhouding tot hun prijs. Daarnaast heeft u nog minimaal 1 servo nodig voor het sturen. De meest betaalbare en een goede keuze is de Carson CS-5 servo. Deze kost slechts €15,95 maar is voor bijna alle trucks ruim voldoende.
-Graupner Speed Profi 40R
-Carson Poison Motor
-Carson CS-5 Stuur servo

Uiteraard wilt u ook kunnen rijden met uw model daarvoor heeft u nog een accu en een lader nodig.
Een degelijke accu heeft u al voor maar €19,95 euro maar wilt u een beetje door kunnen rijden komt u toch snel uit op de 5300mAh pakketten deze bieden de mogelijkheid om langer te kunnen rijden en voor het prijs verschil zou een 5300mAh mogelijk interessanter kunnen zijn hiermee rijdt u maar liefst 40% langer op 1 accu. Een goede maar betaalbare lader (meest gebruikte) is de Power Plus B8 lader. Deze heeft u voor zo’n €49,95 euro al. En kan praktisch alle type accu’s laden ook lipo mocht u daar in de toekomst naar willen overstappen.

-7,2V 3000mAh
-7,2V 5300mAh
-Power Plus 80W Lader

Nu heeft u alle materialen voor de bouw en het rijdend maken van uw truck. Echter moet het model vaak ook nog gespoten worden (special editions van tamiya zijn voorgespoten).
Het spuiten van een model is heel erg variërend in kosten maar als richtlijn kunt u rekening houden met €50,- / €75,- indien u 1 / 2 kleuren spuit.
Gangbare manieren van spuiten zijn:
-Tamiya Spuitbus
-Autolak Spuitbus (motip)
-Airbrush

Uiteindelijk wilt u ook verlichting in uw model. Nu kunt u gewoon standaard leds in uw model zetten maar werkende knipperlichten en rem / achteruit rij lichten zijn vaak toch wel wenselijk.
Deze kosten hoeven nog niet eens heel duur te zijn. Leds kosten vaak maar een paar euro voor een hele truck. De benodigde modules voor verlichting zijn vaak tussen de 10 – 30 euro ook wel te verkrijgen. Carson heeft een lichtset speciaal hiervoor op de markt gebracht echter mist deze helaas wel een achteruit rij licht. Wetronic heeft ook modules op de markt gebracht die wel over de functionaliteit beschikken. Maar mogelijk is het wel interessanter om dit geld uit te sparen voor een geluid/lichtset. Meer hierover leest u in de volgende hoofdstuk.
-Carson truck lichtset
-Wetronic Licht modules
-Leds €0,12 – €1,25

Een compleet starters pakket begint vanaf: €600,- tot €800,- uitgaande van de hierboven beschreven opties. Nog goedkoper is mogelijk maar u zal snel merken dat u tegen beperkingen aan loopt.

De meest gebruikte configuratie en opties
Hierboven hebben we de absolute beginners opties weer gegeven. Bent u echter van plan om meer uitbreidingen op uw model te plaatsen. Denkt u hier bijvoorbeeld bij aan geluid? zwaailichten en andere opties. U kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te verkrijgen. In dit hoofdstuk lopen we door de belangrijkste opties heen.

De zender is zoals eerder gemeld de meest belangrijke hiermee bestuurt u het model. Te weinig functies op uw zender geeft al snel problemen om uw model te besturen.
Vele modelbouwers zullen de zogenoemde stoeptegel zenders adviseren. Dit zijn zenders met een vierkant ontwerp waar heel veel vrije sloten opzitten om extra uitbreidingen in te plaatsen. De zogenaamde multi-modules. Deze zenders zijn duurder maar nog altijd goed betaalbaar zeker als u ziet wat er allemaal meer mee kan dan de eerder geadviseerde zender.

De meest gebruikte zender bij trucks (en boten) is de Robbe F-14. Tegenwoordig leverbaar met direct 2.4Ghz omgebouwd welke geschikt is voor de volledige multi modules.
De F-14 met jeti duplex en multi modules is een dermate sterke combinatie dat bijna alle mogelijkheden beschikbaar zijn. En de zender toch nog goed te bedienen blijft.
In een eerdere uitleg hebben wij deze zender met de ombouw geheel behandeld en uitgelegd: Jeti Duplex meer dan alleen een 2.4Ghz systeem
-Robbe F-14 2.4Ghz
-9 Kanaals ontvanger Jeti
-Zenderaccu

Een andere optie welke veel wordt toegepast in de modelbouw is de geluid en licht module.
Hiermee geeft u uw model een meer realistische indruk. Een betaalbare en compacte module met zeer veel mogelijkheden is de Beier USM-RC2.
Deze geluid en licht module wordt met de pc ingeregeld waardoor elke truck een eigen unieke sound en feeling kan krijgen.
Later gaan we dieper in op deze module en zijn mogelijkheden. Dit gebeurt in een apart artikel.
-Beier USM-RC2
-Speaker 4Ohm 15 Watt

Daarnaast is er bij europese trucks veel winst te behalen met de aanpassing in de stuurassen. Standaard is deze door tamiya verkeerd om gemonteerd waardoor het model niet goed stuurt.
Om dit goed werkend te krijgen is er een ombouw nodig. In dit artikel geschreven door Arm1948 (wil) wordt hier dieper op ingegaan: Klik Hier
Een geschikte servo voor de stuuraanpassing is de Hitec HS-225MG
-Hitec HS-225MG

Daarnaast is er voor de schotel en versnellingsbak ook met een kleine servo nog prima te werken:
-Micro Servo Metaal 9 gram

Om uw model beter te laten rijden en de accu nog langer mee te laten gaan is het verstandig om kogellagers te plaatsen in uw model. Het is geen noodzaak maar kogellagers gaan langer mee als de bronzen lagers welke standaard in een kit zitten. Alsmede ook weerstand van kogellagers is lager waardoor de accu in het model langer meegaat. Voor de kosten van deze upgrade hoeft u het niet te laten:
-Tamiya 4×2 Kogellagerset
-Tamiya 6×4 Kogellagerset

De overtreffende trap:
De echt overtreffende trap zijn vaak de modellen met hydraulische / mechanische kranen achter de cabine, of geheel zelfbouw constructies. Hierin is veel mogelijk maar basis kennis en ervaring is een echte must hierin. Dit zijn geen projecten om mee te beginnen zonder de nodige kennis en handigheid.

 

tamiya_scania_r620_1

Updated: 31 oktober 2018 — 00:58
De Modeltrucker © 2016 Frontier Theme