Jeti Duplex meer dan alleen een 2.4Ghz Systeem

De laatste tijd zie ik veel vragen langs komen over welke zender iemand zou moeten kopen om te beginnen met deze hobby. Ook is er nog veel wat niet iedereen weet over zenders.

Om daar meer informatie en duidelijkheid in te verkrijgen zal ik proberen er de komende tijd meerdere stukken over te schrijven. Dit zal voor een breed publiek geschreven worden.

Op Facebook is er een pagina waar alle geschreven stukken terug te vinden gaan zijn: [url]https://www.facebook.com/groups/modeltrucker/[/url]

Voor nu een introductie met het jeti systeem. En waarom de F-14 + jeti zo’n sterke combinatie is. (een f-14 + jeti heeft meer mogelijkheden dan een standaard FC-16).

Jeti Duplex Systeem en zijn (geheime) functies 13-3-2015:
Het Jeti Duplex 2.4Ghz systeem wordt door velen gezien als alleen het ombouwen van de zender naar 2.4ghz en het behoud van multi modules.
Wat de meesten echter niet weten is dat als je een Jeti Box koppelt aan je ontvanger je feitelijk de volledige functionaliteit krijgt van een computer zender. In combinatie met een F-14 wordt je F-14 in ene gelijk aan de FC-16 en heeft zelfs nog meer opties!. En dat scheelt dan weer serieus geld! Zoals we hier kunnen zien:
https://wetronic.nl/webshop/transmitters/transmitter_kits

Welke mogelijkheden biedt deze Jeti-box nou eigenlijk allemaal?
De meest belangrijke is dat je in tegenstelling tot wat velen gewend zijn niet je zender maar juist je ontvanger programmeert. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet een model te selecteren in je zender. Alle informatie wordt in de ontvanger van het model opgeslagen.

Een korte samenvatting van de mogelijkheden:
*Let op: Jeti werkt met 2 functies per setting A en B. Hiermee wordt de uitslag in 2en gedeeld (naar links of naar rechts je hebt dus veel meer mogelijkheden dan met een FC-16)
-Kanaal Reverse
-Uitslag per zijde in te stellen (0-200%)
-Fail Save positie per kanaal in te stellen (0.8 – 2.2ms)
-Vertragen van de servo beweging (0 – 5s)
-Expo Functie (met 3 mogelijkheden, linear, expo, log)
-Kanaal begrenzing in ms beide richtingen apart

Uitleg van deze functies:
We duiken nu wat dieper in de mogelijkheden en toepassingen van deze functies, de mixers heb ik hier buiten beschouwing gelaten om dat dit voor velen een te complex systeem wordt en de truckers dit eigenlijk bijna niet gebruiken.

Kanaal reverse:
Deze functie biedt de mogelijkheid om net als bij elke digitale zender via de software het kanaal te spiegelen. Zover is de functie zoals iedereen hem kent. Echter Jeti heeft de mogelijkheid om dit per richting van de servo in te stellen. Hierdoor is het mogelijk dat een servo vanaf zijn 0 punt gezien bijvoorbeeld alleen maar naar links of rechts gestuurd kan worden.
Om een servo volledig te spiegelen moet je dan ook zowel Reverse A als Reverse B omzetten.

Uitslag per zijde in te stellen:
Met deze functie maak je de mogelijkheid om een servo te begrenzen of juist extra uitslag te geven. Dit is vooral handig bij het sturen van een modeltruck bijvoorbeeld.
Meer uitslag dan 1.00 – 2.00ms is alleen mogelijk als de kanaal begrenzing breder wordt gezet.
*WAARSCHUWING niet elke servo kan meer draaien dan de gespecificeerde uitslag. Controleer dit altijd en test dit met kleine stappen*

Fail Save per kanaal:
Feitelijk zegt de naam al alles, echter in tegenstelling tot andere merken kan Jeti het handmatig per kanaal instellen. Bijvoorbeeld handig als je een functie hebt die niet neutraal mag blijven staan bij een storing.

Vertragen van de servo beweging (of regelaar):
Deze functie is een zeer handige toevoeging voor modelbouwers. Die in vele andere zenders ontbreekt. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de snelheid van uw model realistisch te laten toenemen inplaats van dat u zelf die snelheid regelt. U kunt ervoor zorgen dat volgas van uw model pas na 5 seconden wordt bereikt. Let wel dat dit werkt in beide richtingen. Een optie voor regelaars die daarin beter werkt zijn regelaars die te programmeren zijn deze geven meer vrijheid hierin.
[url]https://wetronic.nl/webshop/controllers/controller_esc…[/url]
Voor het sturen van een servo of andere functie kan deze optie wel een zeer goede aanvulling zijn om uw model realistischer te laten werken. Ooit een chauffeur gezien die in 0.5 seconden zijn stuur volledig om kan zetten?

Expo Functie (curve functie):
Feitelijk weet bijna elke modelbouwer waar we over praten als we het over expo functie hebben. De functie die ervoor zorgt dat de uitslag van de stick in het midden rustiger is en aan het einde steeds sneller reageert. Vooral handig om het model rustig te manouvreren. Echter daarbij stopte het bij jeti niet. Sommige kanalen hebben mogelijk meer aan een logoritmische functie die precies tegenover gesteld werkt. Waarmee het begin heel snel reageert maar het einde weer niet.

Kanaal Begrenzing:
De multi modules hebben deze functie nodig om te werken. Hiermee wordt het kanaal vrij gezet buiten de standaard tijden. Multi modules maken veelal gebruik van 0.9 of 2.1 ms als controle signaal. Een standaard kanaal mag maar van 1.0 – 2.0 werken (de uitslag per zijde overruled deze functie standaard al als de uitslag buiten de begrenzing valt).
Ook kunt u met deze functie de uitslag van het kanaal hard begrenzen om schade te voorkomen aan servo’s.

Een lang verhaal. maar hopelijk wel wat wijzer geworden van deze uitleg. En de mogelijkheden welke jeti biedt. Mijn tip voor modelbouwers, hou het geld van de FC-16 in eigen zak en besteed dat aan de jetibox! De jetibox koopt u maar 1x en kunt u gebruiken voor meerdere zenders. Zeker als u meerdere zenders heeft bespaart u hiermee veel geld.

Om een korte demonstratie te geven van wat een F-14 met jeti en multi modules kan.
3 Servo kanalen, 24 servo kanalen extra door 3x multiprop, 32 schakelfuncties door 2x multiswitch.

Updated: 16 maart 2015 — 17:56

1 Comment

  1. Pingback: | De Modeltrucker

Comments are closed.

De Modeltrucker © 2016 Frontier Theme